Buller

Definitionen av buller är oönskat ljud. Buller är inte bara ljud som är skadligt för hörseln utan också störande ljud, det som är önskvärt ljud för en person kan vara buller för en annan.

Örat är olika känsligt för olika frekvenser och klarar av ljudtryck inom ett mycket stort område. En speciell skala kallad logaritmisk skala används för att beskriva hur starkt ljudet är, ljudtrycksnivån anges i decibel (dB). Även ototoxiska ämnen kan öka risken för hörselskada, exempelvis receptfria läkemedel (t.ex. sailicylater), receptbelagda läkemedel (t.ex. cancermedicin, antibiotika) och vissa kemikalier/metaller (t.ex. lösningsmedel, bly, styren).
För en bra ljudmiljö krävs att arbetsgivaren arbetar förebyggande och långsiktigt med frågor som rör buller. Ett skadat öra kan inte repareras.

Riskbedömning

Arbetsgivaren tillsammans med arbetstagare och skyddsombud ska till följd av bullerexponering undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att klarlägga om insats- och gränsvärden uppnås eller överskrids.

Vid tillämpning av insatsvärdena ska hänsyn inte tas till eventuell användning av hörselskydd. Vid tillämpning av gränsvärdena ska, i de fall arbetstagarna bär hörselskydd, hänsyn tas till dämpningen hos dessa när bullerexponeringen bestäms. Använd gärna SBMIs mall för riskbedömning.

Riskbedömningsmall (SBMI)

Checklista buller och vibrationer (Prevent)

 

Åtgärder

Arbete ska planeras, genomföras och följas upp så att bullerexponeringen minskas. Buller åtgärdas bäst vid källan genom att det elimineras eller sänks till lägsta möjliga nivå. Kan man inte dämpa bullret vid källan kan i många fall åtgärder utföras i utbredningsvägen mellan källa och mottagare.

Det är viktigt att sträva efter att skapa bra ljudmiljö genom rätt val vid inköp, regelbundet underhåll, kaplsa in ljud, utformning/förändring av lokaler etc.  Ljudmätningar kan behövas för att avgöra om det finns risk för hörselskada eller bullerstörning. Mätresultatet är underlag när bullerminskande åtgärder ska göras och vid val av hörselskydd.

Buller och bullerbekämpning – Bok (Arbetsmiljöverket)

ADI 598 Bort med bullret – en bra ljudmiljö lönar sig – Broschyr (Arbetsmiljöverket)

ADI 344 Buller och hörselskydd (AV)

Medicinska kontroller – (SBMI)

Uppföljning

Arbetsgivaren ska följa upp att beslutade åtgärder har gett önskad och förebyggande effekt. Uppföljning görs exempelvis med hjälp av bullermätningar som ger återkoppling avseende vilka nivåer som medarbetarna exponeras för. Underlaget används för att bedöma om det finns risk för hörselskada eller bullerstörning.