Med en klok trafikplanering kan riskerna minskas avsevärt och samtidigt underlätta för interna och externa transporter i täkten.
Arbetsgivaren ansvarar för att lokala regler för arbets- och trafikförhållandena upprättas och för att åtgärda de risker som kan påverka personsäkerheten för de som arbetar i samt besöker en täkt. Säker Täkttrafik ger vägledning i trafikplaneringsarbetet.
Del 1: Ger en inledande vägledning angående förutsättningar för att utforma en säker täkttrafik inkl. lagkrav och trafiksäkerhetspolicy, kunskap och kompetens vid trafikplanering, riskbedömning av trafikrisker, rapportering av trafikincidenter, skyddsronder trafik, nödlägeshantering och samordningsansvar.
Säker täkttrafik del 1 – Inledning
Del 2: Förtydligar trafikantens ansvar för sin egen säkerhet och för andras trafiksäkerhet när fordon framförs i täkten.
Säker täkttrafik del 2 – Trafikantens ansvar, omtanke och beteende
Säker täkttrafik del 3 – Trafikplanering
Del 4: Beskriver vad som bör beaktas vid inköp och användning av fordon och arbetsmaskiner som ska trafikera täkten inklusive inköpsunderlag för SBMI-klassad säker maskin.
Säker täkttrafik del 4 – Fordon och arbetsmaskiner i täkt
Health and Safety at Quarries, 1999
Bra arbetsmiljö på väg (ADI 578) – Informationsblad (AV)
Samordningsansvaret för arbetsmiljön (ADI 203) – Informationsblad (AV)
Mall för riskbedömning – (SBMI)
Säker täkttrafik – Checklista (SBMI)
Säker täkttrafik – Brev mobilförbud
Säker täkttrafik – Skylt mobilförbud med text
Säker täkttrafik – Skylt mobilförbud utan text
Ett bra exempel på hur privatkunder och företagskunder kan separeras vid utlastning. Exempel från Swerocks täkt i Kållered.
Arbetsgivaren ska följa upp att beslutade åtgärder och har gett en förebyggande trafiksäkerhetseffekt.
Uppföljning görs exempelvis med hjälp av:
SBMIs uppgift är att samla och stärka svensk bergmaterialindustri, att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i branschrelaterade och näringspolitiska frågor samt att företräda medlemmarna i frågor av gemensamt intresse inför statsmakt, myndigheter, andra organisationer, internationella organ och allmänhet.
Telefon:
08-762 62 28
E-mail:
info@sbmi.se
Besöksadress:
Storgatan 19
Näringslivets hus, Stockholm
Postadress:
Box, 556 84
102 15 Stockholm