Hem / Handböcker / Säker täkt / Trycksatta anordningar

Trycksatta anordningar

Trycksatta anordningar är till exempel värmepannor, kokkärl, brandsläckare, tryckluftbehållare inkl. system, kylmaskiner och cisterner. Trycksatta anordningar kan vara farliga.

De som arbetar med en trycksatt anordning riskerar vid en olycka att utsättas för en tryckvåg eller träffas av de utkastade delarna. För att förebygga olyckor kräver myndigheten en systematisk hantering av riskerna.

Information

Trycksatta anordningar klassas i regel som  arbetsutrustning och där grundkraven för användning finns i föreskrifterna om användning av arbetsutrustning.

Föreskrifterna, användning och kontroll av trycksatta anordningar, innefattar bland annat mer specificerade krav där arbetsgivaren ska tillse att det finns en förteckning över anordningarna, rutiner för hanteringen, riskbedömning av användningen och att ett återkommande kontroll/tillsynsprogram finns framtaget och tillämpas.

Informationssida Tryck – (AV)

Riskbedömning

För att komma igång med riskhanteringen av arbetet med trycksatta anordningar kan ni ta hjälp av någon som har gjort arbetet tidigare eller anlita expertkonsulter inom området. Hjälpmedel som förteckning, checklistor för tillsyn och exempel på riskbedömning kan beställas från IPS (Intresseföreningen för processäkerhet).

Handledning om rutiner för fortlöpande tillsyn – Rapport (IPS)
Rapporten kan beställas via länken och innehåller bra hjälpmedel bl.a. exempel på förteckning av trycksatta anordningar, checklistor för tillsyn och exempel på riskbedömning.

Åtgärder

Den som är eller ska bli ansvarig för hanteringen av Trycksatta anordningar ska gå en utbildning i användning och kontroll av anordningarna. Utbildningsmaterialet som tillhandahålls vid utbildningarna innefattar ofta bra exempel på mallar samt arbetssätt för upprättande/revidering av förteckning, riskbedömning och tillsynsprogram.

Uppföljning

Arbetsgivaren ska följa upp att beslutade åtgärder används och har gett en förebyggande effekt. Uppföljning görs exempelvis med hjälp av:

  • Skyddsronder – Använd gärna Prevents checklista, se länk nedan.
  • Egenkontroll – Medarbetaren kan själv okulärt kontrollera att anordningen är ok och i bra skick innan användning.

Prevents checklista innehåller frågor om användning och kontroll av trycksatta anordningar. Checklistan är lämplig att användas av ansvarig chef och skyddsombud. Exempelvis vid skyddsronden eller inför införande av ny utrustning eller förändringar i verksamheten som kan ha påverkan på befintliga trycksatta anordningar. Checklistan omfattar inte användning av gasflaskor eller bärbara brandsläckare.
Trycksatta anordningar– Checklista (Prevent)