Produktion av bergmaterial står för en förhållandevis liten del av de totala växthusgasutsläppen från anläggningssektorn, cirka 6 procent. Men den stora volymen (årligen cirka 100 miljoner ton) innebär många och tunga transporter som medför en betydande klimatpåverkan.
Bergmaterialindustrin är en av de 22 branscher som har tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft inom ramen för Fossilfritt Sverige. I färdplanerna lyfter branscherna fram det samspel mellan näringsliv och politik som krävs för att Sverige ska kunna nå klimatmålet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045.
Läs mer om Fossilfritt Sverige
Bergmaterialindustrins färdplan togs fram under ledning av Sveriges Bergmaterialindustri (SBMI) och lämnades över till regeringen 2019. Färdplanen uppgraderades 2024. Målsättningarna i planen är att halvera utsläppen till 2030 (jämfört med 2015) och att hela branschen är fossilfri 2045.
Bergmaterialindustrins färdplan för fossilfri konkurrenskraft
För att bergmaterialindustrin ska klara av klimatomställningen krävs politiska åtgärder. En förutsättning för en hållbar materialförsörjning är regional planering. Regeringen bör därför ge Länsstyrelserna i uppdrag att ta fram regionala materialförsörjningsplaner och samtidigt ge SGU i uppdrag att koordinera arbetet med dessa. Uppdraget bör ingå som en del i att ta fram en nationell strategi för materialförsörjning av byggmaterial som även omfattar andra material som används i samhällsbyggandet.
Ytterligare åtgärder som har identifierats handlar om att säkerställa effektiva och förutsebara tillståndsprocesser, vidta åtgärder som ökar förutsättningarna för att främja branschens elektrifiering och att säkerställa att regelverk främjar en resurseffektiv och cirkulär hantering av bergmaterial. Stöd för klimatinvesteringar kan ytterligare snabba på omställningen.
För att målet om en fossilfri bergmaterialförsörjning ska kunna uppfyllas krävs samverkan mellan olika aktörer i värdekedjan. Det handlar om att olika aktörer inom sina respektive roller och ansvarsområden bör främja en resurseffektiv, klimatsmart och cirkulär hantering av bergmaterial.
Elnätsleverantörer bör erbjuda villkorade avtal där det är möjligt för en effektivare användning av elnäten. Bergtäkter har ofta möjlighet att undvika att producera under perioder med hög belastning och bör därför kunna erbjudas möjlighet till flexiblare regler för elanslutning.
Tillståndsgivande och tillsynsansvariga myndigheter har ett viktigt uppdrag att verka för enhetlig och förutsebar tillämpning av gällande regelverk som bidrar till att uppnå en hållbar och resurseffektiv bergmaterialförsörjning. En viktig princip bör vara att inte avfallsklassa material i onödan och att miljö- och hälsoriskbedömningar är rimliga och inte utgör ett hinder för cirkulära materialflöden.
Kommuner och regioner har en viktig roll vad gäller regional planering. Genom att beakta bergmaterialförsörjningen redan vid tidig planering blir förutsättningarna bättre för ökad materialåtervinning, effektiv logistik och effektiv materialförsörjning. Kommunerna har en viktig roll i att möjliggöra och tillgängliggöra ytor för brytning och bearbetning av bergmaterial.
Upphandlande organisationer har en viktig roll för att främja branschens klimatomställning genom sina inköp. Att använda upphandlingar som ett verktyg för att premiera hållbara och klimatsmarta lösningar bidrar till att driva på branschens klimatomställning. Trafikverket har en särskilt viktig roll som stor beställare, men även kommuner och regioner kan styra utvecklingen genom drivande upphandlingskrav.
För att uppnå färdplanens mål har bergmaterialindustrin identifierat ett antal prioriterade åtgärder.
SBMIs uppgift är att samla och stärka svensk bergmaterialindustri, att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i branschrelaterade och näringspolitiska frågor samt att företräda medlemmarna i frågor av gemensamt intresse inför statsmakt, myndigheter, andra organisationer, internationella organ och allmänhet.
Telefon:
08-762 62 28
E-mail:
info@sbmi.se
Besöksadress:
Storgatan 19
Näringslivets hus, Stockholm
Postadress:
Box, 556 84
102 15 Stockholm