Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) handlar om frågor som stress, konflikter, trygghet, mobbning, balans mellan jobb och fritid och stöd från chef och kollegor.
Enligt föreskrifterna ska arbetsgivaren ha mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön samt ha kunskap om det förebyggande arbetet och hur ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling ska hanteras.
Ingen ska behöva bli sjuk på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. OSA-föreskrifterna förtydligar samt kompletterar det systematiska arbetsmiljöarbete och ger ett stöd som preciserar de faktorer som är viktiga att arbeta med.
Arbetet med OSA är arbetsgivarens ansvar och omfattar alla anställda. Arbetsgivaren ska se till att:
Tanken med föreskrifterna är att de ska ge en god vägledning för arbetsgivaren att jobba med och utveckla arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, så att dessa frågor blir en angelägen del av vardagen på arbetsplatserna.
Grundtanken är att ta för vana att prata om hur vi mår och hur vi upplever våra arbetsförhållanden. Att arbetsgivaren systematiskt hanterar OSA-riskerna och att tillsammans med medarbetarna upprätta lämpliga åtgärder.
Förebygg arbetsrelaterad stress (ADI 688) – Informationsblad (Arbetsmiljöverket)
Arbetsgivaren ska tillse att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA) på arbetsplatsen eller i verksamheten undersöks och riskbedöms vad gäller arbetsbelastning, ledarskap, återhämtning (stress) och kränkande särbehandling. Prevents checklistor och enkäter ger underlag för att komma igång med arbetet. Är ni fler än tio anställda ska riskerna med OSA och dess åtgärder dokumenteras.
Använd gärna SBMIs mall för riskbedömning, när ni dokumenterar era aktuella risker och åtgärder. Använd checklistor eller enkäter som underlag.
Mall för riskbedömning – (SBMI)
Prevents kostnadsfria checklistor underlättar arbetet med att undersöka arbetsmiljön, riskbedöma och följa upp åtgärder.
Checklistor OSA (Prevent)
Med hjälp av OSA-enkäten kan du undersöka den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, till exempel i frågor som rör arbetsbelastning, ledarskap och kränkande särbehandling. Enkäten innehåller 56 frågor.
OSA-enkäten (Prevent)
Med Säkerhetsvisaren undersöks säkerhetskulturen på ert företag, det vill säga era gemensamma värderingar och attityder kring säkerheten på jobbet.
Enkät om säkerhetskultur (Prevent)
Några konkreta exempel på vad som kan göras för att förebygga att ohälsa uppstår på arbetsplatsen:
Se till att resurserna anpassas till vilka krav som ställs i arbetet, till exempel ändra prioriteringsordning, minska arbetsmängd, öka bemanning, ge mer möjlighet till återhämtning etc.. Viktigt att det förs en dialog mellan arbetsgivare och anställda för att förhindra att ohälsa uppstår.
Se över hur arbetstiderna är förlagda, arbetstider som kan påverka hälsan negativt är till exempel skiftarbete, nattarbete, långa arbetspass och att vara ständigt nåbar.
Vara tydlig med att kränkande särbehandling inte accepteras! Genom att det är klargjort i en policy och att det finns tydliga och kända rutiner för vad som ska göras om kränkande särbehandling uppstår.
En viktig åtgärd är att ta fram mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det är arbetsgivarens ansvar att mål tas fram och bäst blir det när chefer och medarbetare tar fram dem tillsammans. Om målen är tydliga och alla känner till dem så finns det goda förutsättningar att uppnå dem.
Exempel på framtagning av OSA-mål (Sunt arbetsliv)
Prevents kostnadsfria checklistor underlättar ditt arbete med att undersöka arbetsmiljön, riskbedöma och följa upp åtgärder.
Checklistor Organisatorisk och social arbetsmiljö (Prevent)
Arbetsgivaren ska följa upp att beslutade åtgärder används och har gett en förebyggande effekt. Uppföljning görs exempelvis med hjälp av:
SBMIs uppgift är att samla och stärka svensk bergmaterialindustri, att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i branschrelaterade och näringspolitiska frågor samt att företräda medlemmarna i frågor av gemensamt intresse inför statsmakt, myndigheter, andra organisationer, internationella organ och allmänhet.
Telefon:
08-762 62 28
E-mail:
info@sbmi.se
Besöksadress:
Storgatan 19
Näringslivets hus, Stockholm
Postadress:
Box, 556 84
102 15 Stockholm