Hem / Biologisk mångfald

Biologisk mångfald

Bergmaterialindustrins täkter innebär en påverkan på naturen. Men det finns också höga naturvärden i täkterna. Anledningen är att täkterna skapar varierande miljöer med förutsättningar som är ovanliga i det omgivande landskapet.

Foto: Onsala biokonsult

Färdplan för biologisk mångfald inom bergmaterialindustrin

SBMI arbetar med start i augusti 2024 med att ta fram en färdplan för hur bergmaterialindustrin ska arbeta med biologisk mångfald. Branschen har tidigare också tagit fram en handbok för att skapa bra natur i täkter. Ambitionen är att enas om gemensamma mål och åtaganden för branschen, och på så sätt lyfta hela branschens arbete med frågan som vi kan kommunicera utåt till andra aktörer.

Projektet som leds av Ecogain finansieras av projektdeltagarna samt med stöd av SBUF (Svenska byggbranschens utvecklingsfond). I projektet ingår Swerock, NCC Industry, Skanska Industrial Solutions, Svevia och Sibelco. Färdplanen har också en referensgrupp bestående av Naturvårdsverket, SLU Centrum för biologisk mångfald, WWF Sverige, Trafikverket och Birdlife. Projektet väntas pågå till hösten 2025. 

Inspiration till att skapa bra natur i täkter

SBMI har tagit fram en handbok som visar hur det går till att mer målinriktat gynna arter och deras livsmiljöer i berg-, sand- eller grustäkter. Handboken är skriven för dig som arbetar i täktindustrin och kan användas som ett verktyg för att främja biologisk mångfald. Den kan även användas som ett stöd vid tillståndsprocesser och vid dialog med markägaren för att skapa bra natur under drift och efter att verksamheten är avslutad.

Handbok för biologisk mångfald

Verktyg för att mäta och värdera biologisk mångfald - CLIMB

För att kunna sätta upp mål för biologisk mångfald och sedan ta reda på hur väl målen uppfylls behövs relevanta värden. Siffror helt enkelt, som beskriver ett områdes värde i fråga om biologisk mångfald.

Verktyget CLImB – Changing Land Use Impact on Biodiversity – är efterfrågat i många branscher och kommer att underlätta för aktörerna att välja bästa alternativ för minsta möjliga påverkan i exempelvis byggnationsprojekt eller lokaliseringen av nya täkter. SBMI har deltagit i projektet sedan december 2022.

Sedan den 1 september 2023 är CLIMB fritt tillgängligt att använda.

Läs mer om CLIMB

Arbetsgrupp för biologisk mångfald

SBMI har en arbetsgrupp för biologisk mångfald.

Lisa Sennström
Hållbarhetschef

08-762 62 27, 072-165 95 35