En miljö- och hälsoriskbedömning ska utföras för varje produktkategori och användningsområde.
Det finns ingen standard för hur en sådan bedömning ska utföras. Den vägledning som Naturvårdsverket ger för riskbedömning vid användning av avfall i anläggningsändamål är inte lämplig att direkt användas på ballastprodukter, då det användningsfall som den vägledningen och de generella riktvärden som anges (MRR) inte speglar förutsättningarna vid användning av ballastprodukter i byggnadsverk. Metodiken som vägledningen bygger på kan dock användas förutsatt att man ändrar ingående parametrar för att spegla produktens tänkta användningsområde.
Det är viktigt att klargöra vad som är skyddsobjekt i en miljö- och hälsoriskbedömning. Ska produkterna användas i ett byggnadsverk har byggnadsverket i regel inget skyddsvärde vad gäller till exempel markmiljö. Som byggnadsverk kan till exempel nämnas en vägkropp, en underbyggnad till en hårdgjord yta eller en betongkonstruktion. I dessa fall är det i regel omgivande, naturlig, miljö som är skyddsvärd avseende markmiljö och därmed är det spridning (lakning) från byggnadsverket som är risken. Ska en produkt användas för utfyllnad/återställning av en levande miljö så är markmiljö skyddsvärt och behöver inkluderas i riskbedömningen.
Andra viktiga faktorer som är viktiga att klargöra är typ av material och sortering. Materialets egenskaper spelar in i riskbedömningen, precis som andelen finmaterial. När man vet materialtyp och sortering, samt avsett användningsområde kan man utföra en miljö- och hälsoriskbedömning, eller hänvisa till miljö- och hälsoriskbedömningar som motsvarar de förutsättningar som råder. Om man inte tidigare har gjort denna typ av riskbedömning bör man kontakta en specialist inom miljöriskbedömningar.
För produkter som genomgått en produktionsprocess finns det inga krav på att miljö- och hälsorisker ska bedömas platsspecifikt för den plats där produkten ska användas. Material eller avfall som inte har genomgått en produktionsprocess ska däremot i enlighet med Naturvårdsverkets vägledning riskbedömas platsspecifikt.
Det finns möjlighet att göra avgränsningar i produktens användning för att reducera vissa risker. Till exempel kan man ange att produkten inte får användas under grundvattennivå för att på så sätt minska risken för spridning av föroreningar via grundvattnet. Om sådana avgränsningar görs måste dessa anges tydligt på produktdeklarationen. Det är då användarens ansvar att säkerställa att produkten används på ett korrekt sätt. Vid behov kan användaren välja att göra en platsspecifik riskbedömning baserat på produktens deklarerade nivåer av ämnen.
Resultat från produktens miljö- och hälsoriskbedömning ska dokumenteras på produktdeklarationen. På produktdeklarationen ska begränsningar i produktens användning samt nivåer på de ämnen som kan utgöra en risk för miljö och/eller hälsa anges.
Följande information ska anges på produktdeklarationen:
I en EPD ska materialets innehåll av ämnen listade i kandidatförteckningen till REACH deklareras Candidate List of substances of very high concern for Authorisation – ECHA (europa.eu).
SBMIs uppgift är att samla och stärka svensk bergmaterialindustri, att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i branschrelaterade och näringspolitiska frågor samt att företräda medlemmarna i frågor av gemensamt intresse inför statsmakt, myndigheter, andra organisationer, internationella organ och allmänhet.
Telefon:
08-762 62 28
E-mail:
info@sbmi.se
Besöksadress:
Storgatan 19
Näringslivets hus, Stockholm
Postadress:
Box, 556 84
102 15 Stockholm