Bergmaterialindustrin har en nyckelroll för att minska utsläppen i bygg- och anläggningssektorn och är därför en stor del av lösningen. Vi har identifierat följande åtgärder för branschen.
Bergmaterialindustrins företag sätter klimatmål minst i linje med färdplanen, tar fram åtgärdsplaner och följer upp arbetet. Ett systematiskt klimatarbete förutsätter ett tydligt ledarskap som genomsyrar det operativa
arbetet i alla led. Vi höjer kompetensen och delar med oss av goda exempel som ökar tempot i omställningen. Vi beräknar våra växthusgasutsläpp och tillgängliggör resultatet på ett transparent sätt.
Vi arbetar för att fasa ut fossila bränslen så snart som möjligt. Vi sätter en tidplan för arbetet utifrån de specifika förutsättningarna som gäller för varje täkt elleranläggning. Genom att byta drivmedel kan en snabb minskning av koldioxidutsläppen uppnås från hela den befintliga maskin- och fordonsparken. Fossilfria drivmedel, som kan användas för att ställa om befintliga maskiner och fordon, kommer att vara ett nödvändigt komplement till helelektrifierade system under överskådlig tid.
Vi elektrifierar produktionsprocessen i täkter där det finns förutsättningar för detta. Många bergtäkter med krossverksamhet stor del av året har redan elektrifierat driften av krossarna – när högspänningsledningar finns med tillräcklig kapacitet och inom rimligt avstånd. Mindre täkter med krossning en eller två gånger per år har ännu inte kommit i fråga för elkonvertering på grund av att investeringen inte är lönsam. Ny teknik kan dock sänka investeringen så att en konvertering till el blir lönsam även där
Vi effektiviserar produktionsprocessen och minskar bränsleåtgången genom en energisnålare materialhantering vid interna transporter, lagerläggning och lastning på kundens fordon. Vi utvecklar fossilfria transportlösningar och program för visualisering och simulering för att optimera arbetet och undvika onödiga lyft.
Vi utvecklar produktionsmetoder och bidrar till ökad användning av cirkulära ballastmaterial genom att utveckla branschgemensamma riktlinjer, föra dialog med berörda aktörer och bidrar till att öka kompetensen och utveckling av regelverk som främjar en cirkulär produktion.
Vi bidrar till att minska utsläppen från externa transporter genom att verka för en smart lokalisering av täkter och terminaler, samt att minska det totala transportbehovet genom ökad användning av cirkulära ballastmaterial.
Vi arbetar för att på ett effektivt sätt tillgängliggöra information och delning av digitaliserad klimatdata i värdekedjan genom öppna standarder och enhetliga gränssnitt. På så sätt säkerställer vi tillgång till information, samt möjliggör redovisning, delning, lagring och analys för klimateffektiva beslut och resurseffektiv materialanvändning genom hela livscykeln
Att samarbeta inom hela värdekedjan av bergmaterial är en förutsättning för ett effektivt klimatarbete i linje med färdplanens mål. Bergmaterialindustrin tar ansvar för de delar där vi själva har rådighet och verkar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för övriga aktörer att bidra.
Den främsta möjligheten att få en fossilfri produktionsprocess är att så långt möjligt elektrifiera täkten. SBMI har drivit flera utvecklingsprojekt med stöd av SBUF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Det första kallades Hållbar smart elektrifiering av mindre bergtäkter och publicerades 2020.
Hållbar smart elektrifiering av mindre bergtäkter (huvuddokument)
Maskiner i aktuella täkter (bilaga 1)
Mätning av ström till krossar (bilaga 2)
Utveckling av batterier och bränsleceller (bilaga 3)
Regelverk och råd vid mobil elektrifiering av bergtäkter (bilaga 4)
Kravspecifikation stackläggare (bilaga 5)
Konceptet hållbar smart elektrifiering testades i Luleå under åtta månader 2020. Läs mer i denna artikel som publicerades i Stenkoll nr 1 2021.
SBMI har tagit fram råd om teknik för att minska effekttoppar, råd för utformning av transformatorer och mycket mer.
Anbud på stationer till bergkrossanläggning
Arbetet med att främja elektrifiering fortsätter. En utmaning är att många elnät är alltmer hårt belastade och därmed kommer störningar från maskiner i täkt – främst konkrossar och spindelkrossar – att bli oacceptabla. För att möjliggöra elektrifiering i svaga elnät ska SBMI försöka testa hur moderna stora snabba batterier kan användas för att dämpa störningen från krossen.
SBMIs uppgift är att samla och stärka svensk bergmaterialindustri, att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i branschrelaterade och näringspolitiska frågor samt att företräda medlemmarna i frågor av gemensamt intresse inför statsmakt, myndigheter, andra organisationer, internationella organ och allmänhet.
Telefon:
08-762 62 28
E-mail:
info@sbmi.se
Besöksadress:
Storgatan 19
Näringslivets hus, Stockholm
Postadress:
Box, 556 84
102 15 Stockholm