Hem / Handböcker / Säker täkt / Sprängning och skutslagning

Sprängning och skutslagning

Detta avsnitt syftar till att minimera riskerna genom att stödja ett systematiskt säkerhetsarbete vid sprängning och skutslagning.

Information

Detta arbete omfattar planering av kommande salvor, flera år framåt, att avbaning och borrning med hålinmätning är rätt utförd samt att checklistor och kontroller före och efter sprängning följs.

Här finns även råd så att skutslagning sker utan risk för de som vistas i täkten.

Ett bra sätt att lära sig lite mer om sprängning är att läsa råden i samlingsfoldern Råd inför och efter sprängning i bergtäkter. Checklistorna i slutet av foldern minskar risken för att något glöms bort.

Säker sprängning grundläggs redan vid upphandlingen då ansvar tydliggörs. Mallen nedan minskar risken att något ”faller mellan stolarna”.

Sprängning medför särskilda risker och Arbetsmiljöverket har särskilda regler för spräng- och bergarbeten. Det är viktigt att alla berörda på arbetsplatsen informeras om risker och hur man ska agera vid platser där sprängarbete utförs.

Råd inför och efter sprängning i bergtäkter – (SBMI)

Avtal om sprängning

 

Riskbedömning

Sprängarbete i täkter ska riskbedömas, planeras och utföras så att arbetsolyckor på grund av sprängning förebyggs.

Använd gärna SBMIs mall för riskbedömning.

Mall för riskbedömning – (SBMI)

En sprängplan för varje sprängobjekt ska tas fram. Den beskriver hur sprängarbetet skall utföras.

Efter en sprängning kan det finnas kvar så kallade dolor i de sprängda bergmassorna eller i det kvarvarande berget. Dolor är odetonerade sprängkapslar eller sprängämnen. Läs mer under fliken Uppföljning.

Genom rätt förberedelser för sprängning och efterbesiktning av salvan kan de flesta dolor undvikas eller identifieras. Dessa kan då tas om hand på ett säkert sätt:

Checklista överlämnande av salva

Efter sprängning finns det vanligen stenar intill och i pallkanten som kan trilla ner och skada människor och maskiner och som måste skrotas bort.

Bergskrotning

Mindre vanligt men ännu farligare är det om det finns större sprickzoner och blankslag i berget där stora stycken berg kan lossna och falla ner. En av flera fördelar med att avbana i förväg även för nästa salva är att man får en chans att besiktiga berget och upptäcka tecken på sådana risker.

Större sprickzoner och blankslag

Troligen blir inte allt material tillräckligt litet för att gå ner i förkrossen. Alla parter tjänar på ett tydligt Avtal om säker skutslagning. Riskerna kan minska om Råd om skuthantering följs. Riskerna måste riskbedömas för varje täkt.

Avtal om säker skutslagning

Råd om skuthantering

Riskbedömning skuthantering

Ligger täkten nära en flygplats kan Spränga nära en flygplats vara värd att läsa.

Spränga nära en flygplats

Åtgärder

Foldern Råd inför och efter sprängning i bergtäkter innehåller många viktiga åtgärder inför och efter sprängning.

Råd inför och efter sprängning i bergtäkter – (SBMI)

Redan när sprängtjänsten upphandlas grundläggs en säker losshållning. Övergripande kan ett Avtal om sprängning minska riskerna för oklar ansvarsfördelning och dålig kommunikation. I skriften Upphandling av sprängare finns en del goda råd. I Checklista – instruktion sprängning belyses mer ingående ett flertal säkerhetsaspekter i olika arbetsmoment.

Avtal om sprängning

Upphandling av sprängare

Checklista – instruktion sprängning

Effektiv och säker losshållning börjar med bra och långsiktiga Brytplaner. Sådana bör omfatta ett år och fem år och vad gäller vägar i täkt, hela verksamhetstiden. Nedan ges även tips om Hjälpmedel för planering.

Brytplaner

Hjälpmedel för planering

Effektiv och säker losshållning fortsätter med bra Avbaning, bra Borrning och bra Laddning – tändning.

Avbaning

Borrning

Laddning – tändning

Borrning kan störa närboende. På korta avstånd kan Ljuddämpade borriggar minska bullerstörningen men på längre avstånd har högfrekventa ljud klingat av och nyttan är liten.

Ljuddämpade borriggar

Uppföljning

Arbetsgivaren ska följa upp att beslutade åtgärder används och har gett en förebyggande effekt.
Uppföljning görs exempelvis med hjälp av:
  • Kontroll av kompetens och erfarenhet sprängarbas/sprängentreprenör
  • Borrplan
  • Egenkontroll vid laddning
  • Rondering efter sprängning

Dolor som påträffas i bergtäkt anmäls snarast till den som har sprängt – se Avtal om sprängning på första nivån i avsnittet om Sprängning här i Handbok Säker Täkt.

Om täkten eller bergterminalen tar in entreprenadberg kan det ibland vara oklart vem som har sprängt berget och ”vems” dola det är. Bilagan Dolor i entreprenadberg – vägledning ger viktig information om vad som gäller för sådana dolor.

Dolor i entreprenadberg – Vägledning

Sprängning kan skapa oro. Närboende kan befara att deras hus ska skadas och förlora i värde.

Nedan ges lite grundkunskaper om vibrationer och luftstötvåg.

Vibrationer och luftstötvåg