Det är viktigt att arbetsgivaren jobbar med att förebygga fallrisker i täkterna. Fallolyckor är en av de vanligast förekommande arbetsolyckorna, exempelvis vid arbete kring och på maskiner samt vid arbete nära pallkant.
Konsekvenserna vid fall från höjd kan bli mycket allvarliga för den som drabbas och därför är det viktigt att identifiera fallrisker, bedöma allvarlighetsgraden och att vidta lämpliga fallskyddsåtgärder.
Planera alltid för kollektiva fallskydd i första hand och använd bara personligt fallskydd i undantagsfall.
För övergripande information från myndigheten om olika typer av fallrisker och vilka fallskyddsåtgärder som kan tillämpas se Arbetsmiljöverkets informationssidor som ligger länkade nedan.
Personlig fallskyddsutrustning – webbplats (AV)
Läs även ämnesområdet Personlig skyddsutrustning här i Handbok Säker Täkt
En fallriskbedömning syftar till att avgöra om det finns en förhöjd fallrisk vid arbete i täkten. Fråga medarbetarna när fallrisker kan förekomma i arbetet och tillse att dessa dokumenteras i en riskbedömning. Föreslagsvis dokumenteras detta i den generella riskbedömningen för täktverksamheten.
Erfarenheten inom branschen visar att fallrisker är vanligt förekommande vid arbete kring och på maskiner, vid arbete uppe på och i närheten av pallkanter och vid arbete från stege. Erfarenheten visar även att personer som har fallit på arbetet tidigare löper en kraftigt ökad risk att göra det igen.
Använd gärna SBMIs mall för riskbedömning.
När fallriskerna är undersökta och riskbedömda ska för röda och gula fallrisker lämpliga fallskyddsåtgärder tas fram. Planera alltid för kollektiva fallskydd i första hand och använd personligt fallskydd endast i undantagsfall. De som använder ett fallskydd i arbetet ska alltid ha utbildning och kompetens om hur fallskyddet ska användas. OBS! Ensamarbeten ska inte utföras vid risk för fall från höjd.
Kollektiva skyddsanordningar
Personligt fallskydd
Personliga fallskyddsåtgärder kan tillämpas i undantagsfall om kollektiva skydd inte är möjliga att använda, eller där tiden för att få dessa anordningar på plats är betydligt längre än vad det tar att utföra det aktuella arbetet. När personligt fallskydd ska användas ska alltid en räddningsplan upprättas för hur en nödställd ska sättas i säkerhet.
En person som blir hängande i selen kan dö inom några minuter. För att någon ska få arbeta i sele så måste denne kunna räddas omgående t. ex. med hjälp av en kollega med räddningssele eller skylift m.m. Upprätta räddningsplanen i samråd med den som är samordningsansvarig för täktverksamheten.
Läs mer:
Fallskydd – maskin – Informationsblad (SBMI)
Arbetsgivaren ska följa upp att beslutade åtgärder används och har gett en förebyggande effekt. Uppföljning görs exempelvis med hjälp av:
SBMIs uppgift är att samla och stärka svensk bergmaterialindustri, att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i branschrelaterade och näringspolitiska frågor samt att företräda medlemmarna i frågor av gemensamt intresse inför statsmakt, myndigheter, andra organisationer, internationella organ och allmänhet.
Telefon:
08-762 62 28
E-mail:
info@sbmi.se
Besöksadress:
Storgatan 19
Näringslivets hus, Stockholm
Postadress:
Box, 556 84
102 15 Stockholm